Karppaajan retkiruokaa, osa 1

Perämies harrastaa rennosti vähähiilihydraattisia ruokia (suunnilleen hyväkarppauksen koulukuntaa, n. 100g hiilareita/pv). Kapteeni syö olosuhteiden pakosta samoja ruokia puurolla ja leivällä lisättynä.

Äkkiseltään hiilariton retkiruoka kuulostaa mahdottomalta, sillä mitä voi syödä, jos ei ole makaronia, riisiä tai leipää? Kannattaa miettiä, vaikkei karppaisikaan, sillä silloin löytyy mielenkiintoisia uusia reseptejä.
Veneessä karppausretkiruoka on helpompi toteuttaa kuin vaelluksella, koska mukaan voi ottaa kylmälaukun ja painavampia varusteita, jolloin ei tarvitse ennakkoon kuivattaa ruoka-aineita.

Vesi-Veijon keittiönä toimii trangia-retkikeitin.

Lanttua ja lihapullia

  • 600g lanttua
  • Porkkana
  • 1/2 sipuli
  • Valkosipulin kynsi
  • Rypsiöljy
  • 1-2 rkl creme bonjouria
  • Suolaa ja pippuria
  • 1 prk raejuusto
  • Mummon lihapullia
  • Noin 630kcal / hiilarit 33g

Keitetään lanttu- ja porkkananpalat kypsiksi. Paistetaan ne sen jälkeen hetken pannulla sipulien kanssa. Maustetaan lopuksi. Paistetaan lihapullat. Lihapullat voisi korvata ihan lihalla, jolloin hiilareita saisi vähän optimoitua lisää.

20130715_lanttu

Amerikkalainen pancake

  • 3 kananmunaa
  • 3 rkl kermaviiliä tai turkkilaista jogurttia tms
  • 3 rkl mantelijauhoa
  • 1 tl leivinjauhetta (jos on)
  • 1 tl vaniliinisokeria tai makeutusainetta (jos on)
  • 2 tl pellavansiemeniä (jos haluaa)
  • Rypsiöljy tai muu paistinrasva
  • Noin 370 kcal / hiilarit 3g (ilman makeutusta)

Sekoitetaan ainekset ja paistetaan kuten lettuja. Kuvan retkellä reseptistä unohtui makeutusaine, jolloin pancake maistuu hieman munakkaalle. Ja onnistui ilman leivinjauhetta 🙂 Makua saa myös vaihtamalla osan mantelijauhosta kookosjauhoihin. Pellavansiemeniä on mukana ”kuitulisänä” ja mustikoita voi poimia nyt lisukkeeksi metsästä! Resepti on alunperin löydetty karppaus.infosta.

20130715_pancake