Sytytystulppa

Kotona kaiveltiin työkaluvarastoa ja löytyi 16 millin kiintoavain, jolla tämä sytytystulppa vihdoin irtosi.

Kapteeni rakensi takapihan patiolle väliaikaisen perämoottorin huoltolaboratorion. Kotvasen kuluttua saivat naapuritkin kuulla onnellista hyrinää. Eikun retkiä suunnittelemaan.

Ensipurjehdus ja se perämoottori…

Tänään ompelukerho kokoontui ja lisäsi patjojen kankaisiin tarrakiinnitykset. Sen jälkeen keräiltiin kaikki kimpsut ja suunnattiin veneelle. Tavoitteena oli kesän ensimmäinen purjehdus.

Tavaroiden lastaamiseen, puomin, purjeiden ja maston köysistön setvimisen jälkeen oltiin melkein valmiita. Perämoottori on matkustanut auton takakontissa pari päivää. Vaikka se on ollut suosituksen mukaiseen suuntaan lappeellaan, se oli kuitenkin vuotanut öljyä takakonttiin. Ja eihän se sitten käynnistynyt.

Kilautus huoltoputiikkiin kertoi, että pitäisi poistaa tulppa ja vedellä käynnistysnarua, kunnes öljyt ovat valuneet pois moottorista. Veneen työkalupakista ei löytynyt työkalua, jolla tulppa irtoaa. Moottori olisi siis kärrättävä kotiin huoltoon. Päätettiin kuitenkin tehdä kesän 2012 ensipurjehdus.

Melottiin vastatuuleen selälle, jossa nostettiin iso ylös ja kohta myös fokka. Käytiin pieni noin puolen tunnin lenkki. Palatessa myötätuulessa vauhti nousi aina 7 km/h saakka. Pohdittiin, että jo meloessakin tuntui, että vene ”luistaa” aiempaa paremmin – johtuisiko kiiltävästä maalipinnasta :).

Vesi-Veijon vesillelasku juhannuksena

Työkiireiden vuoksi Vesi-Veijon huollon viimeistelyt ehdittiin tekemään vasta juhannusaattona. Uusi maalipinta veneen kyljessä kiiltelee hienosti. Se pitää vahata syksyllä, jotta hyvä pinta säilyy pitempään.

Ensimmäiseksi kiinnitettiin kuminen reunasuoja ruuveilla ja silikoniliimalla.

Seuraavaksi vaihdettiin mastoon uudet köydet, mikä ei mennyt ihan putkeen. Tietysti ison nostoköysiä vaihtaessa, kun kestävä solmu ei mahtunut väliin, liitos uuden ja vanhan köyden välillä katkesi. Koska maston sisällä oli jo köysiä, lampun sähköjohto ja vanha radiokaapeli, uuden köyden pujottaminen maston läpi ei ollut ihan helppo juttu. Ensin tehtiin ”mutterin-pudotus-langan-päässä” operaatio talon katolta käsin. Ensimmäinen mutteri jäi jonnekin matkalle. Läpi saadun langan avulla vedettiin vähän paksumpi naru ja lopulta uusi musta ison nostoköysi.

Vesillelasku sujui juhannuspäivänä helposti, vaikka laskupaikka ei edelleenkään ole paras mahdollinen. Ajoitus taasen oli paras mahdollinen, sillä saderintama tavoitti laiturin juuri, kun vene ja masto oli saatu paikoilleen.

Kesän 2012 tuulia odotellessa!